Aidat Borcu Sorgulama
Üyelik Girişi
Site Haritası
Takvim


Reklam































-------------

HİZMETTE 12. YIL ÖZEL


NAZLIM KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIM EVİ
2017 - 2018 YILI KAYITLARIMIZ BAŞLAMIŞTIR.

TEL : 0(326) 413 71 31 – 0 (533) 485 36 68

YENİŞEHİR MAHALLESİ A.ALKAN CADDESİ NO: 17 / REYHANLI



Reyhanlı Barajı Kuş Cennetine Dönüştü

Hatay’da Afrin Çayından beslenen ve yapımı tamamlanan Reyhanlı Barajının su tutmaya başlamasıyla birlikte bir saatte 52 tür kuşa kucak açtığı gözlemlenirken, burası bir anda Hatay’ı kuş cennetine dönüştürdü.

Dünyanın ve Türkiye’nin en önemli kuş göçü geçiş noktalarından biri olan Hatay, Amik Gölünün olduğu dönemlerde özellikle su kuşları çeşitliliği açısından zengin yerlerden biriydi. Gölün kurutulması ve bölgenin tarıma açılmasıyla özellikle su kuşları yaşam alanını kaybetti.

Göç zamanı ise Ova yine eskisi gibi tarım alanlarına sürüler halinde inen binlerce göçmen kuş kısa süreliğine beslenme ve dinlenmek için konaklayıp yolculuğuna devam ediyordu.

Bölge halkının 50 yıllık hayali Reyhanlı’da yapımı tamamlanan, Afrin Çayı'ndan, törenle su verilen Baraj su tutmaya başladı. Kendi su kaynağı olmayan, Afrin Çayı'ndan gelen su ile beslenen Baraj, bundan sonra yazın Amik Ovası'nın susuzluğuna çare olacak, kışın ise taşkınların önüne geçmiş olacak.

Saniyede 1534 ton suyu Afrin Çayı'ndan alacak ve baraj sahasına aktararak 20 milyon metreküp su temin edeceği belirtiliyor. Reyhanlı Barajı su tutmaya başlamasıyla doğada değişim kısa sürede kendini gösterdi. Öncelikle baraj suyu, yıllar önce Amik gölünün olduğu dönemdeki su kuşları çeşitliliğine kısa sürede yeniden ev sahipliği yaptığı gözlendi.

YENİ KUŞ CENNETİ ADAYI…

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, doğasever kuş gözlemci Ali Atahan’la Reyhanlı Barajındaki sürede yaşanan değişimi ve gelişimi gözlemledi. Dernek Başkanı Öğünç, doğaseverler ve kuş gözlemcileri için Reyhanlı Barajının fotoğraf makinelerini kapıp zengin kuş çeşitliliğini gözlemlemek üzere gelebileceği yer haline geldiğini belirterek, “Çok kısa süreli bir keşif gezisi yaptık, toplamda 52 kuş türü gözlemledik. Toplam sayıları bini bulan su kuşları; Ak Pelikanlar, Balıkçıllar, Kaşıkçılar, Bahriler, Sumrular, Kuluçkaya yatanlar, Civcivler, tüm Hatay el birliği ile bu bölgemizi ‘AV’ baskısından korumayı başarabilirsek yerli ve yabancı binlerce doğaseverin uğrak yerlerinden biri olabilir” dedi.



  
41 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi52
Bugün Toplam103
Toplam Ziyaret15644
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.865834.0015
Euro37.658837.8097
Hava Durumu
Saat