Aidat Borcu Sorgulama
Üyelik Girişi
Site Haritası
Takvim


Reklam































-------------

HİZMETTE 12. YIL ÖZEL


NAZLIM KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIM EVİ
2017 - 2018 YILI KAYITLARIMIZ BAŞLAMIŞTIR.

TEL : 0(326) 413 71 31 – 0 (533) 485 36 68

YENİŞEHİR MAHALLESİ A.ALKAN CADDESİ NO: 17 / REYHANLI



Unutulmaya Yüz Tutmuş ‘Tandır’ Yapımı Yaşatılacak

Kumlu İlçesinde, geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş eser ve mesleklerin gelecek kuşaklara aktarılması, kültürel geçmiş ile gelecek arasında bir köprü vazifesi kurulması amacıyla Kaymakamlıkça Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından topraktan ekmek tandırı yapımı ile ilgili bir dizi çalışmalar gerçekleştiriliyor.

‘40 YILDIR TOPRAKTAN TANDIR YAPIYOR’

Kumlu İlçesinde dedesi ve ninesinden gördüğü, biberli ve sade ekmek yapımında kullanılan topraktan tandır yapma geleneğini tam 40 yıldan bu yana sürdüren 61 yaşındaki Fatma Geçen, Amik Ovası’nda killi toprakları su karıştırarak çamur haline getirdikten sonra, dere ve nehir kenarlarından topladığı kamışların tüyleri ile de harç yaptıktan sonra uzun uğraş sonucu ekmek yapımında kullanılan tandır haline getiriyor.

Tandır yapımının, daha çok el yordamı gerektiren bir iş olduğunu söyleyen Fatma Geçen; “Amik Ovası’ndan getirdiğim killi toprakları çamur haline getiriyorum. Dere ve nehir kenarlarından aldığım kamışların tüyleri ile harç yaparak tandır haline getiriyorum. Kışın kuruması uzun sürse de tamamlandıktan sonra tanesini 140-150 Liraya satıyorum. Bu işi dedem ve ninemden öğrendim, 40 yıldır sürdürüyorum” dedi.

KAYMAKAM KAYABAŞI; ‘GELENEGİ YAŞATMAK İÇİN KURS AÇILACAK’

Unutulmaya yüz tutmuş alın teri mesleklerin gün yüzüne çıkarılması için Kaymakamlık olarak bir dizi çalışmalar içerisinde olduklarını belirten Kumlu Kaymakamı Ercan Kayabaşı, Kumlu İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hasan Duman Yurtseven’den tandırın tarihi ve özellikleri ile ilgili bilgi aldı.

Kaymakam Kayabaşı daha sonra yaptığı değerlendirmede; “Toprak tandırı diğer bölgelerde üretilen tandırlardan ayırt edilen özelliği Amik Ovası’nın bereketli killi toprağı ve yöremizin güzel kamışlarının tohumlarının harç edilmesi ile üretilmektedir. Uzun ömürlülük açısından diğer muadillerine göre ön plana çıkmaktadır.

Unutulmaya yüz tutmuş bu eseri tekrar hayata kazandırmak, üreticilerimize gelir temin etmek ve kültürel değerimizi yaşatmak adına Kumlu Kaymakamlığı ve Halk Eğitim Müdürlüğü çerçevesinde kurslar açmak suretiyle hem üreticilerimizin sayılarını arttırmayı ve hem de bu kültürel mirası devam ettirmeyi hedefliyoruz.

TANDIRDA BİBERLİ EKMEK

Bu arada, el emeği ve göz nuru ile hazırlanan tandırlarda yöre halkı özellikle biberli ekmek ile sade ekmek yapıyor. Biber, kekik, soğan, sarımsak ve zeytinyağının karışımı ile ortaya çıkan karışım kadınlar tarafından hazırlanan un hamurunun üzerine sürülerek içerisinde ateş olan tandırın kenarlarına yapıştırılıyor. Oldukça kızgın olan ateşte kısa sürede pişen sade yada biberli ekmek yine yöre halkı tarafından iştahla yeniyor.

Kumlu’da evlerinin önünde yakılan tandırda biber ve sade ekmek yapan Fatma ve Meryem İlkbahar, Hatay’a özgü olan tandırda yapılan ekmelerin oldukça lezzetli olduğunu söylediler.







  
41 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi179
Bugün Toplam226
Toplam Ziyaret15767
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.865834.0015
Euro37.658837.8097
Hava Durumu
Saat